Vadå julklapp?

Någon som undrat över ordet julklapp någon gång? Och varför har man en gran inne i huset med en massa glitter på? Som tur är så har ni ju mig som er ta-reda-påare! ^_^ Här är en lista över några konstiga saker och ord som hör till vintern.

- Varför har vi fyrverkerier på nyårsafton?
Fyrverkerier kommer ursprungligen ifrån Asien. Man använde fyrverkerierna för att skrämma bort onda andar vid högtider.

Mina personliga favoriter när det gäller fyrverkerier är GP:s på nyårsafton - så fint!

- Varför har vi julgranar?
Från första början så tog man in granar och granris för att skrämma bort onda väsen. Efter ett tag så började tyskar att pynta granen till jul. Längst ut på grenen hängde man ut äpplen för att ljusen i trädet skulle stå stabilare och att grenarna skulle bli rakare. Allteftersom så hängde man upp mer och mer pynt i form av glitter, godis och papperspynt.

- Varför heter tomten Santa Claus i bl.a. USA och jultomte i Sverige?
Själva namnet Santa Claus kommer ifrån barnens skyddshelgon, St (Saint) Nikolaus. Ordet "tomte" kommer ursprungligen ifrån ordet "tomt", platsen där ett hus står på. Man trodde förr på att en liten gårdstomte vaktade deras hus och därför ställde man ut gröt på trappan på julaftonsmorgon - bara för att han inte skulle bli sur och kasta magiska förhäxningar på huset t.ex.

- Varför heter det pepparkaka om det det inte innehåller peppar?
På 1500-talet, då pepparkakorna blev populära, var peppar en viktig handelsvara och blandades då ner i degen. Det var en ganska exotisk krydda då och för att det skulle låta häftigt sa man antagligen "pepparkaka" när man menade "kryddkaka" egentligen.

Smaskigt... mmm!

- Varför heter det julklapp?
När julklappar först delades ut var på 1600-talet och då var det en tradition att smyga fram till mottagarens dörr, klappa till dörren hårt, kasta in presenten och sedan snabbt som ögat kuta därifrån! Ordet klapp kommer alltså ifrån själva smällen på dörren.

Love to you!

//Mizzan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0